Toegankelijke links

Maak het linkdoel van linkteksten duidelijk in digitale publicaties

Als je klikt op een link in een digitale tekst of op een pagina wil je weten waar deze link je naartoe leidt. Op welke pagina kom je terecht? Of welk programma wordt geopend? Het linkdoel moet vooraf duidelijk zijn. Dus voordat de link geactiveerd wordt. In dit artikel lees je wat een linkdoel precies is, hoe je een goede, begrijpelijke linktekst maakt en hoe dit bijdraagt aan een toegankelijke publicatie.

Het linkdoel moet blijken uit de tekst waarmee de link is opgemaakt. Geef elke link dus een beschrijvende linktekst die duidelijk maakt waar je naartoe navigeert als je op de link klikt. Op het moment dat een afbeelding een link is, dan is de alternatieve tekst van de afbeelding de linktekst. Daarnaast mag het linkdoel ook blijken uit de context van de link. Hierbij gaat het om de directe context van de link, bijvoorbeeld in de tekst in dezelfde zin, alinea, lijst of tabel cel als de link. 

Hoewel de WCAG op niveau A en AA (criterium 2.4.4) niet eist dat de linktekst zelf een volledig betekenisvolle tekst bevat (de informatie mag immers ook in de context staan) bevelen we wel aan om de linktekst zelf zo volledig en duidelijk mogelijk te maken. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld met een schermlezer een overzicht van alle links maken, zonder context. Als je dan linken gebruikt met de linktekst ‘klik hier’ of ‘lees verder’ geeft dat niet veel specifieke informatie. Ook kunnen gebruikers met de tabtoets van link naar link navigeren waarbij de context ook niet direct duidelijk is. Daarnaast vergroot het de vindbaarheid van je pagina in zoekprogramma's als je volledige linkteksten gebruikt.

Een betekenisvolle linktekst (of context) voldoet bij voorkeur aan de volgende criteria:

  • De linktekst komt overeen met de titel van de pagina waarnaar verwezen wordt
  • Als het linkdoel moet blijken uit de context van de link dan staat dit bij voorkeur vóór de linktekst.
  • Meerdere links binnen één pagina of publicatie met hetzelfde doel hebben dezelfde linktekst.
  • Links met een verschillend linkdoel hebben verschillende linkteksten.  

Afbeelding als link

Als een afbeelding een link is, dan geldt de alt-tekst als linkdoel. Vaak zijn dit de zogenaamde functionele afbeeldingen. 

Functionele afbeeldingen zijn bijvoorbeeld:

  • Logo’s die linken naar een website
  • Social media iconen die linken naar een kanaal
  • Iconen met een scroll functionaliteit
  • Iconen die linken naar een specifieke pagina zoals winkelmand of account

Op het moment dat de link niet alleen een afbeelding is, maar er ook tekst staat die het linkdoel beschrijft en de informatie uit de afbeelding (bijvoorbeeld een eenvoudig icoon) niet meer informatie toevoegt, dan kan de afbeelding als decoratief gemarkeerd worden. Op het moment dat dit niet het geval is, dan moet de afbeelding ook een alt-tekst bevatten.  Lees voor meer informatie over afbeeldingen en alternatieve teksten (alt-teksten) de artikelen in het thema Beeld

Een hyperlink kan ook een ARIA-label of ARIA-labelledby of title-attribuut bevatten. Deze attributen geven extra informatie over de link. Bijvoorbeeld dat iets opent in een nieuw venster. Deze vervangen niet de alternatieve tekst van een afbeelding. Op het moment dat een afbeelding als link alleen een title-attribuut bevat en geen alt-tekst of gewone tekst, dan zal hulpsoftware de link wellicht herkennen als link, maar de inhoud niet (goed) kenbaar maken. De link wordt dan met bijvoorbeeld schermleessoftware gepresenteerd als lege link.  

Toetsen van de linkdoelen

Toetsen van linkdoelen doe je door alle hyperlinks in een publicatie na te lopen op inhoud. Hiervoor kun je de linktekst lezen, de context, maar ook de alternatieve teksten van afbeeldingen bekijken.

De alternatieve teksten van afbeeldingen kun je vinden door de broncode van je publicatie of website te bekijken of door een toegankelijkheidschecker te gebruiken. Om de broncode te kunnen zien klik je op je rechtermuisknop en open ‘Inspecteren’. Zoek dan in het geopende schermpje aan de rechterkant van je pagina in de geselecteerde, blauwe sectie naar ‘alt=’. Hierachter staat dan de alt-tekst. Door met de tabtoets van link naar link te navigeren, breng je de linken in beeld. Ook kan gebruik gemaakt worden van de functie linklijsten in schermlezers. Tools voor het controleren op toegankelijkheid bieden vaak een overzicht van alle afbeeldingen met de bijbehorende alt-teksten. Bekijk pagina Tools, checkers en bronnen voor een aantal tools die specifiek te gebruiken zijn voor EPUB, PDF of websites.

De lezer profiteert hiervan

Het gebruik van heldere en duidelijke linkteksten helpt lezers snel te bepalen waar je naartoe navigeert. Ook is de link zonder de context te begrijpen. Dit maakt het mogelijk om de linken in een tekst te scannen waardoor je direct weet of een link interessant voor je is.

Abonneer je op onze nieuwsbrief (nieuw venster)