Toegankelijke koppen en labels

Maak beschrijvende koppen en labels om inhoud structuur te geven

Koppen zijn de korte teksten die boven contentelementen staan, zoals paragrafen, hoofdstukken, navigatie-elementen of kaders. Met labels bedoelen we de informatie die wordt gegeven bij bijvoorbeeld knoppen of invoervelden van een formulier. Koppen en labels geven de inhoud en de structuur aan. Het helpt lezers om de inhoud van een specifiek gedeelte van een publicatie beter te begrijpen, maar ook om beter en sneller de informatie te vinden waar men naar op zoek is. Voor digitale publicaties is met name goede toepassing van koppen belangrijk.

In het WCAG-criterium 2.4.6 AA ‘Koppen en labels beschrijven het onderwerp of doel’ gaat het om hoe een kop geformuleerd is en dus hoe de tekst van de kop de inhoud weergeeft. Het gaat hier niet over de (technische) opmaak van de kop. Dat valt onder semantische opmaak. Vanuit de WCAG wordt niet gesteld dat koppen aanwezig móéten zijn, maar als ze er zijn moet de inhoud correct zijn. Dat wil zeggen dat de informatie van koppen ook werkelijk beschrijven wat de inhoud is van het element of te tekst waarbij de kop hoort. De tekst van de kop is bij voorkeur kort, doeltreffend en bondig zodat iemand de kop snel kan scannen. De belangrijkste informatie staat aan het begin van de kop. Dit is handig voor het scannen van de informatie maar ook om met hulptechnologie zo snel mogelijk door de koppen heen te navigeren.

Toetsen van toegankelijke koppen

Wil je toetsen of de koppen en labels de inhoud van het bijbehorende onderdeel correct weergeven? Dan moet je de publicatie zelf inhoudelijk doornemen. Bekijk hierbij het volgende: 

  • Staan er koppen in de publicatie;
  • Ga na of elke kop de inhoud onder de kop weerspiegelt;
  • Is de tekst van de kop kort, duidelijk en bondig?
  • Ga na of de tekst van de kop zo is opgesteld dat de belangrijkste informatie aan het begin van de kop staat.

De lezer profiteert hiervan

Het gebruik van duidelijke en goed geformuleerde koppen helpt lezers bij het scannen van de informatie maar ook om met hulptechnologie zo snel mogelijk door de koppen heen te navigeren.

Abonneer je op onze nieuwsbrief (nieuw venster)